A zöldség és a gyümölcs már nem régi
A modern intenzív mezőgazdasági művelési módszereknek köszönhetően zöldségeink és gyümölcseink már egyáltalán nem olyan jók, mint 50 évvel ezelőtt. Dr. David Thomas, élelmezéstudományi szakértő kutatásában 64 fajta élelmiszerről 1940 és 1991 között végzett, államilag támogatott tudományos tanulmányok adatait hasonlította össze. Az eredmény nyugtalanító: 1940 óta a zöldségek réztartalmuk 76 százalékát, kalciumtartalmuk 46 százalékát, vastartalmuk 27 százalékát, magnéziumtartalmuk 24 százalékát és káliumtartalmuk 16 százalékát vesztették el. Csak 1978 és 1991 között a cinktartalom 57 százaléka veszett el. Az az óta eltelt 15 évben ez a folyamat felgyorsult, a mai adatokat nem merik közzétenni.
Dr. Thomas szerint az ásványianyag-tartalom e drámai csökkenése a modern földművelésben oly gyakori műtrágya túlhasználat egyenes következménye. Bár a műtrágyák elősegítik a növények növekedését, ez a kulcsfontosságú ásványanyagok rovására és a termőföldek elsavasodásához vezet.
(Megjelent a The Ecologist 2004. áprilisi számában.)
Élelmiszereink beltartalmának csökkenése ’85 – ’96 között
Dr. Márai Géza, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem professzorának vizsgálata.
Ásványok és vitaminok mg-ban, 100 gr. élelmiszerben
|
Vizsgált anyagok
|
Eredmény
1985
|
Eredmény
1996
|
Különbség
|
Brokkoli
|
kalcium
folsav
magnézium
|
103
47
24
|
33
23
18
|
- 68 %
- 52 %
- 25 %
|
Bab
|
kalcium
folsav
magnézium
B 6 vitamin
|
56
39
26
140
|
34
34
22
55
|
- 38 %
- 12 %
- 15 %
- 61 %
|
Burgonya
|
kalcium
magnézium
|
14
27
|
4
18
|
- 70 %
- 33 %
|
Sárgarépa
|
kalcium
magnézium
|
37
21
|
31
09
|
- 17 %
- 57 %
|
Spenót
|
magnézium
C-vitamin
|
62
51
|
19
21
|
- 68 %
- 58 %
|
Alma
|
Vitamin C
|
5
|
1
|
- 80 %
|
Banán
|
kalcium
folsav
magnézium
B 6 vitamin
Kálium
|
8
23
31
330
420
|
7
3
27
22
327
|
- 12 %
- 84 %
- 13 %
- 92 %
- 24 %
|
Földieper
|
kalcium
C-vitamin
|
21
60
|
18
13
|
- 14 %
- 67 %
|
|